Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Hier besteedt het kabinet de vrijgekomen dividendmiljarden aan

Geplaatst op: 16-10-2018, 14:26:37

Het kabinet heeft definitief besloten om de veelbesproken dividendbelasting te handhaven. Met een reeks uitlopende maatregelen wordt de 1,9 miljard euro die jaarlijks vrijkomt besteed aan het Nederlandse bedrijfsleven. Een overzicht.

Dat het vrijgekomen bedrag op de begroting naar het bedrijfsleven ging hing al even in de lucht. Ondanks verwoede pogingen van de oppositie om het geld door te vloeien naar andere beleidsterreinen, houdt het kabinet vast aan bestedingen om het Nederlandse vestigingsklimaat aantrekkelijker te maken.

Nu blijkt dat de coalitie kiest voor een uiteenlopend pakket voor grote en kleine bedrijven. Grofweg gaat het om een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting, een impuls voor het midden- en kleinbedrijf en maatregelen om innovatie en ondernemerschap verder te bevorderen, schrijft staatssecretaris van Financiën Menno Snel in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit zijn alle maatregelen van het kabinet op een rij.

  1. Winstbelasting verder omlaag

De winstbelasting gaat de komende jaren voor alle bedrijven verder omlaag. Per 2021 daalt het hoge vennootschapsbelastingtarief (Vpb-tarief) uiteindelijk van 25 procent naar 20,5 procent (was eerder 22,25 procent). Ook het lage vennootschapsbelastingtarief daalt nog verder van 20 naar 15 procent in 2021 (was 16 procent). Dit moet een extra impuls voor met name het mkb zijn.

  1. Minder werkgeverslasten op arbeid

Om het ondernemersklimaat verder te versterken, maakt het kabinet vanaf 2021 structureel een bedrag vrij van 200 miljoen euro om de werkgeverslasten op arbeid te kunnen verlagen. Denk hierbij aan de premies die werkgevers afdragen voor onder meer de ww.

  1. Overgangsperiode voor expats

Het plan om de fiscale 30 procentregeling voor expats aan te passen door de looptijd terug te brengen van acht naar vijf jaar, wordt deels teruggetrokken. Het kabinet komt met een overgangsregeling voor de groep waarvoor de regeling door de aanpassing in 2019 of 2020 zou eindigen. De 30 procentregeling voor expats is bedoeld om buitenlands talent aan te trekken dat in Nederland ontbreekt.

  1. Minder loonbelasting op R&D

Innovatieve ondernemers dragen straks nog minder loonbelasting af op de kosten die zij maken voor technisch, wetenschappelijk onderzoek (R&D). Het percentage van de tweede schijf van de S&O-afdrachtvermindering in 2020 gaat van 14 procent naar 16 procent.

  1. CO2-minimumprijs aangepast

De in het regeerakkoord aangekondigde invoering van de CO2-minimumprijs voor elektriciteitsopwekking wordt aangepast. Dit leidt tot een lagere raming van de opbrengst, onder andere door gedragseffecten, het sluiten van kolencentrales en een hogere ETS-prijs.

  1. Direct beleggen in vastgoed door FBI's mag weer

Omdat de dividendbelasting wordt gehandhaafd, mogen fiscale beleggingsinstellingen (FBI’s) weer direct beleggen in Nederlands vastgoed. Over vastgoed dat in handen is van FBI's wordt in principe Nederlandse dividendbelasting geheven.

  1. Versoepeling overgangsrecht bij gebouwen

Er komt een aangepast overgangsrecht op recent in eigen gebruik genomen gebouwen. Deze overgangsmaatregel komt met name terecht bij bedrijven die recentelijk in vastgoed hebben geïnvesteerd. Als het gebouw voor 1 januari 2019 door de belastingplichtige in gebruik is genomen en op dat gebouw nog geen drie jaar is afgeschreven, dan mag de belastingplichtige deze alsnog drie jaar volgens het oude regime blijven afschrijven.

  1. Spoedreparatie fiscale eenheid beperkt tot 2018

De spoedreparatiemaatregelen in de vennootschapsbelasting en dividendbelasting zouden terugwerken tot en met 25 oktober 2017, 11.00 uur. Dat wordt beperkt tot en met 1 januari 2018. Zo wordt voorkomen dat de meeste belastingplichtigen hun aangifte vennootschapsbelasting 2017 moet indienen met inachtneming van de nog niet-wettelijke spoedreparatiemaatregelen.

  1. Rekening-courantmaatregel voor DGA's verzacht

Hoewel het excessief lenen van de eigen vennootschap door DGA's (directeur-grootaandeelhouders) moet worden ontmoedigd - de zogeheten rekening-courantmaatregel - worden de maatregelen daartoe wat verzacht. Dit moet leiden tot een structurele derving van 15 miljoen euro op bedrijfslasten.

Bron: publicatie van Chris Koenis van 15 oktober 2018 op www.rtlz.nl

Ga terug naar de vorige pagina